ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

 

Светски дан дијабетеса 2018-2019. године

 

Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса 2018. и 2019. године је Дијабетес и породица и обележава се са слоганом Дијабетес утиче на породицу.

Активности ове кампање у борби против дијабетеса, коју ће Интернационална дијабетес федерација (ИДФ) спроводити наредне две године, имаће за циљ:

         Подизање свести о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружања подршке таквим породицама.

         Промоцију улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији и едукацији о дијабетесу.

 

Тренутно преко 425 милиона људи живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, правилну и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Породица игра кључну улогу у модификацији фактора ризика за тип 2 дијабетеса, на које можемо утицати и мора јој се обезбедити образовање, ресурси и здраво животно окружење.

Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Рана дијагноза и лечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса и постизање бољих исхода болести. Све породице су потенцијално погођене дијабетесом, тако да је свест о знацима, симптомима и факторима ризика од виталног значаја за његово раније откривање.

Дијабетес може представљати велики економски терет за појединца и породицу. У многим земљама, само трошкови инјекције инсулина и дневног мониторинга гликемије представљају половину просечног породичног прихода. Доступност неопходним лековима за дијабетес, медицинским помагалима и средствима је ван економског домашаја многих. Због тога је један од приоритета ове кампање унапређење доступности лекова, медицинских помагала и дијабетолошке здравствене заштите, који значајно утичу на исход болести.

Приближно сваком четвртом члану породице су доступни образовни програми за дијабетес. Доказано је да породична подршка у дијабетолошкој здравственој заштити има значајан ефекат у унапређењу исхода болести. Због тога је важно обезбедити доступност едукације и подршке самоконтроли свим особама оболелим од дијабетеса и њиховим породицама, како би се смањио психолошки утицај болести који може да резултира лошим квалитетом живота.

 

Дијабетес у свету

 

         Свака 11. одрасла особа или 425 милиона људи има дијабетес.

         Очекује се да ће број људи са дијабетесом до 2030. године достићи број од 522 милиона.

         Свака друга особа са дијабетесом не зна да има шећерну болест (212 милиона).

         У земљама са ниским и средњим приходом три од четири особе живи са дијабетесом.

         Преко милион деце и адолесцената има тип 1 дијабетеса.

         Свако шесто новорођенче је било изложено високом нивоу глукозе у крви током трудноће.

         Две трећине особа са дијабетесом чини радноактивно становништво (327 милиона).

         Дијабетес је био узрок 4 милиона смртних исхода 2017. године.

         Дијабетес је 2017. године био узрок трошкова у здравству у износу најмање 727 милијарди долара  што је више од војног буџета одбране САД-а и Кине заједно!

 

Дијабетес у Србији

 

         У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.

         Институт за јавно здравље Србије процењује да око 710.000 одраслог становништва Србије има дијабетес.

         Половину оболелих чини радно способно становништво.

         Приближно 39% оболелих није дијагностиковано и не зна да има дијабетес.

         Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса.

 

За рано откривање дијабетеса неопходно је учешће породице:

 

         Свака друга особе са дијабетесом не зна да има дијабетес. Рана дијагностика и лечење су кључни за спречавање или одлагање настанка тешких компликација дијабетеса.

         Ако се тип 1 дијабетеса не открије на време, постоји велика вероватноћа за настанак тешке инвалидности или смрти. Упознајте знаке и симптоме да би заштитили себе и своју породицу.

 

У превенцији типа 2 дијабетеса учествује и породица:

 

         Многи случајеви тип 2 дијабетеса се могу спречити усвајањем здравог стила живота. Смањивање ризика за настанак типа 2 дијабетеса почиње у породици.

         Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања у превенцији типа 2 дијабетеса.

         Уколико неко од чланова ваше породице има дијабетес, упознајте се са ризицима и знацима упозорења како би спречили настанак дијабетеса и његових компликација.

         Породице треба да живе у окружењу које подржава здрав животни стил и помаже им у спречавању настанка типа 2 дијабетеса.

 

О мом дијабетесу брине и моја породица:

 

         Управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болести. Подршка породице је кључна.

         Сви здравствени радници треба да поседују знања и вештине како би помогли појединцима и њиховим породицама у управљању дијабетесом.

         Континуирано образовање и подршка треба да буду доступни свим појединцима и њиховим породицама као помоћ у управљању дијабетесом.

         Неопходни лекови и дијабетолошка здравствена заштита морају бити доступни свакој породици.

 ИЗВОР ИЗЈЗ Србије "др Милан Јовановић Батут"