ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

 

 

Обележавање Светског дана хигијене руку у здравственим установама - 05.05.2019.

 

           Пре више од 150 година Ignaz Semmelwieis (1818-1865) показао је да је пуерперална сепса заразна болест која се ширила од болесника до болесника рукама здравствених радника. Од тада, многе су студије показале да су контаминиране руке одговорне за преношење инфекција.

              Због тога увек треба наглашавати неопходност редовне хигијене руку, као једне од најважнијих мера за спречавање болничких инфекција у здравственим установама. Одговорност је здравствене установе да осигура одговарајући број места за хигијену руку и средства на бази алкохола, која су лако доступна свим здравственим радницима.

             Као и претходних година и ове године 5. мај се обележава као Светски дан хигијене руку у здравственим установама. Ове године, основна порука је Чиста нега за све-у твојим је рукама,  са циљем да се постигне узиверзална покривеност здравственом заштитом, односно постизање бољег здравља и добробити за све људе, приступ квалитетним здравстеним услугама и сигурним, ефикасним и приступачним лековима и вакцинама. Превенција и сузбијање болничких инфекција, укључујући и хигијену руку, је основна мера за постизање ових циљева.


 

ИЗВОР

Градски завод за јавно здравље Београд