ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

 

 

Актуелна епидемиолошка ситуација малих богиња (морбила) у Републици Србији и Златиборском округу

 

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 28.2.2018. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 2838 случајева малих богиња, од којих je 1437 лабораторијски потврђенo у Институту Торлак.

Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 65 година. Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година.Већина оболелих особа (94%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.До сада је регистровано 5 смртних исхода.

На територији Златиборског округа потврђена су три случаја малих богиња. Ради се о два здравствена радника из Ужица и Чајетине и пацијенту из Пријепоља. Сва три случаја су вакцинисана са једном дозом вакцине против малих богиња.

Од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица). 

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут на територији Републике Србије интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

.