ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

 

Обележен Светски дан здравља, 7. април 2019

 

Трибина Превенција наркоманије у школама

 

         Анкета  из 23 основне и средње школе Златиборског округа показала је да 4,5 одсто од 1961 ученика седмог основне и првог разреда средње школе је пробало неку од дрога. У седам школа нико од ученика није навео да је користио неку од психоактивних супстанци. Иако већина ученика тог узраста није имала додира са дрогом и овај мали проценат је алармантан за тај узраст.

         Тим поводом одржана је трибина Превенција наркоманије у школама Златиборског округа у организацији Града Ужица и Завода за јавно здравље Ужице на којој су о својим искуствима у решавању ових проблема говорили чланови тима за борбу против дроге.

                                          

         Др Мирјана Филиповић, из Завода за јавно здравље, координатор тима истакла је значај учешћа стручњака свих институција које се баве овим проблемом, као и Савета родитеља, за здравље, родну равноправност  и низ других установа ради предузимања мера за смањење коришћења дрога.

                                                         

         Иако већина младих не користи психоактивне супстанце, али да је у последње време забележена повећано коришћење марихуане и да је она заправо најприсутнија.На питање када су први пут пробали марихуану 3,1 одсто анкетираних је одговорио да је у узрасту од 13-15 година, али има и оних који су то пробали са 11 година и мање-прецизирала је др Филиповић.

         Видоје Дрндаревић, председник Савета за здравље и члан Градског већа поручио је да ће се наставити активна улога и подршка града ради сузбијања наркоманије.

         На трибини је посебно истакнута улога породице, док се у одговорима деце наводи  недовољна пажња и сарадња у кругу породице. Истраживања су показала да родитељи о опасностима од дроге више разговарају са девојчицама него са дечацима. А што се тиче коришћења та разлика не постоји. Дрога је лако доступна  и близу школа, па зато заједничким радом одређених служби неопходно је дугорочно предузимати одређене мере и превентивно деловати.

         Др Маја Лазић, специјалиста психијатрије Опште болнице Ужице нагласила је да црвена лампица мора да се упали и ако је дете само једном пробало дрогу, а да када већ дођу код лекара онда се лече последице.

         Др Богдан Дамљановић, из ужичког Дома здравља  и члан тима истакао је важност породице и суочавање са проблемом, кроз конкретне примере са децом и родитељима.

        Из Центра за социјални рад Ужице Светлана Југовић је изнела податак да је  у прошлој години 55 новоевидентираних малолетника са кривичним делом од којих је 21 везано за психоактивне супстанце. Они су у узрасту од 14-16 година, а родитељи треба да траже помоћ на почетку. Међутим, у ситуацијама када су  немоћни родитељи онда су мале шансе да се нешто промени.

       У тиму за борбу против дроге је и Владимир Бошковић, заменик тужиоца који је говорио о запрећеним казнама али и да дилери злоупотребљавају малолетнике.

      На трибини су упућена питања члановима тима која су се односила на учешће полиције у решавању проблема, анкетирање родитеља.