ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

ШЕСТА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

 

 21-28. јануар, 2012. године 

 

 

Од 21. до 28. јануара 2011. године одржава се шеста европска недеља превенције рака грлића материце са циљем подизања нивоа знања о раку грлића материце и његовој превенцији, као и мотивисање становништва за учешће у активностима које имају за циљ смањење обољевања и умирања од рака. Покретач акције је Европска асоцијација за борбу против рака грлића материце.  

 

Током Недеље превенције у више од 30 земаља Европе истовремено се одвијају бројне активности - предавања за стручну и ширу јавност, јавне манифестације, наступи на медијима, а све у циљу ширења знања о важности и могућностима борбе против рака грлића материце. Значајне активности које се обављају током ове недеље су потписивање петиције Стоп раку грлића материце и подела брошева  Бисер мудрости. Петиција има за циљ прикупљање милион потписа, који би били предати Европском парламенту са циљем да рад на програмима превенције у будућности учини обавезним. Брошеви, као симбол преношења знања,  се  током недеље деле не само  женама већ и свима онима који подржавају борбу против рака грлића материце. 

 

У Србији се у оквиру  недеље превенције рака грлића материце од почетка  обележавања организује велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.

 

Рак грлића материце озбиљан је јавно-здравствени проблем у Европи. Сваке године у Европи ова болест се открије у приближно 55.000 жена, а скоро 25.000 жена умре због малигних тумора грлића материце. Рак грлића материце стављен је под контролу у развијеним Европским земљама. Међутим, у земљама у развоју, недовољно су заступљени и развијени превентивни програми, а свест жена о значају редовних прегледа је на веома ниском нивоу.

 

Рак грлића материце је други најчешћи малигни тумор по оболевању,а четврти по учесталости умирања међу женама у Србији. Дијагноза рака грлића материце годишње се постави код приближно 1400 жена, док више од 500 жена сваке године умре од ове врсте малигног тумора. Код жена у Србији забележене стопе инциденције и морталитета од рака грлића материце су међу највишим у Европи.

 

Према подацима из Истраживања здравља становника Србије из 2006. године Министарства здравља, просечна старост жена приликом прве посете гинекологу је 21,3 година, а приближно свака десета жена у Србији старија од 20 година никада није посетила гинеколога.

 

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја раног откривања цервикалног рака у Србији и мобилисати све друштвене снаге за превенцију рака грлића материце.