ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УЖИЦЕ

Светска недеља борбе против прекомерне употребе соли,  

26.03 - 01.04.2012. године

 

      Светска недеља борбе против прекомерне употребе соли ове године обележава под слоганом:

 

,,Мање соли -  мањи ризик од можданог удара ". 

 

Организација WASH (World Action on Salt and Health) је основана 2005. године са задатком да побољша здравље становништва широм света, подстичући постепено смањење уноса соли. WАSH подстиче мултинационалне прехрамбене компаније да смање количину соли у својим производима и сарађује са владама земљама широм света истичући потребу за смањењем соли. Општи циљ је смањење количине соли у прерађеним намирницама, као и соли која се додаје у току припреме оброка, али и за време оброка (на столу).

Со која се уноси путем хране доприноси порасту крвног притиска, а висок крвни притисак је један од водећих фактора ризика за настанак можданог удара. Сваке године, широм света, 3 милиона жена и 2,5 милиона мушкараца умре од можданог. Мождани удар је трећи најчешћи узрок смрти у развијеним земљама. Смањење просечаног уноса соли за само 1g/дан може да спречи хиљаде смртних случајева од можданог удара сваке године. Препоручен максимални дневни унос соли је:

                            

старост

препоручен максимални унос соли

0-6 месеци

<1g / дан

6-12 месеци

1 g / дан

1-3 године

2 g / дан

4-6 година

3 g / дан

7-10 година

5 g / дан

11 година и више

6 g / дан

            

Највећи извори соли у исхрани су готови конзервирани оброци, готове супе, јела од меса, грицкалице, сухомеснати производи, слани сиреви.
Препорука је да сами кувамо и купујемо смрзнуто или конзервирано поврће где није додата со - прочитајте на амбалажи. Поврће је већ само по себи укусно, зато треба ставити малу количину соли. Зачинске биљке су те, које поправљају бољи укус.

САВЕТИ

Британска Агенција за стандарде у храни даје следеће препоруке како смањити количину соли у исхрани:

 

Вечера ван куће

Ако једете у ресторану или наручујете храну, ипак постоји начин да направите добар избор:

Приликом кувања

Има пуно начина да јело буде укусније без много соли:

Храна која у неким случајевима (одређени брендови, рецепти) садржи много соли:

*          Житне пахуљице

*          Пекарски производи као што су ћабата и багел-погачица

*          Сосови за кување и тестенину

*          Чипс

*          Пица

*          Готова јела

*          Супе

*          Сендвичи

*          Кобасице

Храна која често има много соли:

*          Инћуни

*          Сланина

*          Сир

*          Коцке за супу

*          Шунка

*          Маслинке

*          Саламе

*          Усољени лешници, бадеми, кикирики

*          Димљено месо и риба

*          Соја сос