Analiza vode, hrane i predmeta opšte upotrebe
MIKROBIOLOŠKA ISPITIVANJA VODA ZA PIĆE, PODZEMNE, POVRŠINSKE I OTPADNE VODE
- Osnovna mikrobiološka ispitivanja vode za piće (prečišćene, dezinfikovane vode i prirodne vode)
- Periodična mikrobiološka ispitivanja vode za piće
- Mikrobiološka ispitivanja otpadne vode, površinske (rečne) vode i bazenske vode
BIOLOŠKA ISPITIVANJA VODA ZA PIĆE, PODZEMNE, POVRŠINSKE VODE, OTPADNE VODE
- Biološka ispitivanja vode za piće – novi zahvat
- Biološka ispitivanja vode za piće
- Biološka ispitivanja rečne vode
- Biološka ispitivanja jezerske vode
- Biološka ispitivanja otpadne vode
FIZIČKO- HEMIJSKA I HEMIJSKA ISPITIVANJA VODE ZA PIĆE, PODZEMNE, POVRŠINSKE I OTPADNE VODE
- Osnovni fizičko-hemijski pregled vode za piće
- Periodični fizičko-hemijski pregled vode za piće
- Periodični pregled vode za piće (aluminijum i trihalometani)
- Fizičko-hemijski pregled vode za piće – nov zahvat
- Fizičko-hemijski pregled vode za piće i površinske vode, po parametru ispitivanja
- Ispitivanje sadržaja teških metala u vodi, po metalu (ICP-OES)
- Ispitivanje sadržaja fenola, površinskih aktivnih materija, ukupnih ulja i masti (gravimetrijski), trihalometana
- Fizičko-hemijski pregled površinske vode-klasiranje vodotoka (pH, suspendovane materije, otparni ostatak, kiseonik, BPK5)
- Ispitivanje sadržaja kiseonika ili BPK5
- Fizičko-hemijski pregled otpadne vode (osnovna grupa parametara)
- Fizičko-hemijski pregled otpadne vode po parametru
- Ispitivanje sadržaja pesticida u vodi po grupama pesticida
- Osnovna fizičko – hemijska analiza bazenske vode
- Ispitivanje sadržaja polihlorovanih bifenila
- Ispitivanje sadržaja grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski
OSTALO
- Određivanje rezidualnog hlora (ortotolidin metodom)
- Montiranje hlorinatora
- Dezinfekcija vodovodne mreže, rezervoara, bunara i cisterne
- Pregled vodnog objekta za lokalno snadbevanje vodom za piće, sa davanjem izveštaja i predlog mera za sanaciju
- Pregled vodnog objekta za centralno snadbevanje vodom za piće, sa davanjem izveštaja i predlog mera za sanaciju
- Izdavanje atesta o urađenoj dezinfekciji
- Davanje završnog mišljenja o higijenskoj ispravnosti uzorka vode za piće, površinske i otpadne vode
- Ocena uticaja otpadnih voda industrije i naselja na sanitarno stanje vodotoka (bez uzorkovanja i analize vode) sekundarno
- Ocena zagađenja industrijskih otpadnih voda – vrste i stepen zagađenja (bez uzorkovanja i laboratorijskih analiza)
- Ocena uticaja otpadnih voda industrije i naselja na sanitarno stanje vodotoka (bez uzorkovanja i analize vode) tercijarno
- Razvoj nove metode ispitivanja vode po zahtevu korisnika za koju postoje reagensi i instrumenti
- Sanitarno-higijenski pregled objekata za boravak dece i omladine, saobraćajnih objekata, deponija za odlaganje čvrstog otpada, objekata za proizvodnju i promet životnih namirnica sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka
- Osnovni pregled vode za piće (prečišćene, dezinfikovane vode i prirodno pijaće vode)
- Klasifikacija vodotoka
- Osnovni pregled vode za kupanje (bazen)
- Kontrola kvaliteta otpadne vode
MIKROBIOLOŠKA I PARAZITOLOŠKA ISPITIVANJA ŽIVOTNIH NAMIRNICA
- Mikrobiološka ispitivanja životnih namirnica
- Ispitivanje sadržaja antibiotika u životnim namirnicama
- Ispitivanje sadržaja sulfonamida u životnim namirnicama
- Životne namirnice na kvasce i plesni
- Parazitološka ispitivanja namirnica
- Listeria monocytogenis
- Noro virus
- Mikrobiološka ispitivanja mineralne vode
FIZIČKO – HEMIJSKA I HEMIJSKA ISPITIVANJA ŽIVOTNIH NAMIRNICA
- Senzorska analiza namirnica
- Ispitivanje sadržaja mlečne masti po Gerber-u
- Termički obrađeno mleko (pasterizovano i sterilizovano) prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine)
- Sirovo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine, suva materija bez masti, gustina, pH, kiselost)
- Fermentisani proizvodi tipa jogurt i kiselo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
- Mleko u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, proteini, mast, kiselost, rastvorljivost)
- Termički obrađena pavlaka prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast)
- Fermentisani proizvodi od pavlake prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
- Maslac i maslac od surutke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, voda, suva materija mleka bez masti)
- Sir, prema Pravilniku o kvalitetu (pH, suva materija, mast u suvoj materuji, voda u bezmasnoj materiji)
- Sirevi bez zrenja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Sirni namaz, sirni dezert i topljeni sir prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Proizvodi od topljenog sira prema pravilniku o kvalitetu(senzorika)
- Kajmak prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mlečna mast, suva materija, mlečna mast u suvoj materiji, kuhinjska so)
- Jestiva biljna ulja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, nerastvorljive nečistoće, kiselinski broj, peroksidni broj)
- Jestive masti prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, kiselinski broj, peroksidni broj)
- Margarin i drugi masni namazi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, kiselinski broj)
- Majonez i proizvodi slični majonezu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, sadržaj ulja)
- Osvežavajuća bezalkoholna pića i sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, suva materija, etanol, ugljen-dioksid, Na-benzoat)
- Voćni sokovi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, °Brix-a, ukupne kiseline, pepeo, Na, K, Ca, Mg, ukupni P, formolni broj, ekstrakt, relativna gustina, pH)
- Voćni nektar prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol)
- Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu
- Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, metanol)
- Vino prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, neprevreli šećer, ukupni alkohol, ekstrakt bez šećera, pepeo, kiselost)
- Pivo prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ugnjen-dioksid, pH, jodna reakcija na skrob)
- Mlinski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, tip brašna, kiselost)
- Mlinski proizvodi od kukuruza prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, mast, kiselost)
- Osnovne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda)
- Specijalne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda, prisustvo veštačke boje)
- Druge vrste pekarskih proizvoda prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, udeo punjenja, voda, NaOH)
- Testenine i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, % raskuvavanja, stepen kiselosti, so, prisustvo veštačke boje)
- Smrznuta testa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, mast, udeo punjenja)
- Šećer prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid)
- Šećer u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid, skrob)
- Voće i povrće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, klasa, pH, pesak)
- Proizvodi od voća i povrća prema pravilniku o kvalitetu (po parametru)
- Sirće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiseline, etanol, pepeo, ekstrakt)
- Sladoled prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, ukupna suva materija)
- Kafa i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, ekstrakt, veličina čestica, kofein)
- Ohlađeno meso prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ukupni fosfor, mast, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini)
- Fermentisane kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, voda, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, pH, nitriti)
- Barene kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, nitriti)
- Mesne konzerve prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, proteini, nitriti, mast, udeo mesa)
- Kuhinjska so prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, NaCl, neutralnost, granulacija, jod)
- Supa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, ukupni azot, NaCl, glutaminska kiselina,
- Dodaci jelima prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, azot, NaCl, mast, supstance nerastvorljive u vodi, mono-glutaminat)
- Ribe i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda u ulju, so)
- Čaj prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pepeo, vodeni ekstrakt, pesak, vlaga, kofein)
- Kakao proizvodi i čokoladni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, suva materija)
- Bombonski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Keks i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, masti, so, vlaga, šećeri)
- Med prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, redukujući šećeri, saharoza, pepeo, kiselost, pesak, dijastaza, hidroksimetilfurfurol, prisustvo veštačke boje)
- Proizvodi od pečurki prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, ukupne strane primese, NaCl, količina pečurki, pH)
- Sveže pečurke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, klasiranje)
- Energetska vrednost namirnica (proteini, masti, pepeo, vlaga, ugljeni hidrati)
- Određivanje pesticida u namirnicama, po grupi pesticida
- Ispitivanje sadržaja teških metala u namirnicama po traženom metalu
- Ispitivanje sadržaja jedne grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi i herbicidi)
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni i organofosforni pesticidi)
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (herbicidi i organofosforni pesticidi)
- Ispitivanje sadržaja tri grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi, organofosforni pesticidi i herbicidi)
- Fizičko-hemijsko ispitivanje namirnica po ispitivanom parametru
- Odstupanje od deklarisane neto – mase
MIKROBIOLOŠKA ISPITIVANJA PREDMETA OPŠTE UPOTREBE
- Mikrobiološka ispitivanja predmeta opšte upotrebe
- Mikrobiološka ispitvanja briseva sa predmeta opšte upotrebe, posuđa, pribora, radnih površina i ruku osoblja
- Mikrobiološka ispitvanja briseva sa predmeta opšte upotrebe, posuđa, pribora, radnih površina i ruku osoblja sa stručnim mišljenjem
FIZIČKO-HEMIJSKA I HEMIJSKA ISPITIVANJA PREDMETA OPŠTE UPOTREBE
- Identifikacija i organoleptičke osobine
- Fizičko-hemijska ispitivanja predmeta opšte upotrebe po ispitivanom parametru
- Ispitivanja sadržaja teških metala, po metalu (ICP-OES)
- Ispitivanje sadržaja grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski