Mikrobiološke usluge

USLUGE KLINIČKE MIKROBIOLOGIJE:

  • Uzimanje uzorka za mikrobiološki pregled
  • Bris guše, nosa
  • Bris rane, uretre,oka,uha,sputuma
  • Koprokultura
  • Urinokultura sa antibiogramom
  • Bris vagine i cerviksa
  • Spermokultura
  • Bris uretre
  • Kultura na Candida albicans
  • Hemokultura
  • Wright-ova reakcija za dijagnostiku bruceloze
  • WAR,VDRL,TPHA
  • ASTO
  • Latex RF-serološka dijagnostika reumatskih oboljenja
  • Antibiogram
  • Pregled uretralnog sekreta na Trichomonas vaginalis (preparat)
  • Pregled uretralnog sekreta na N. gonorrhoeae
  • Pregled stolice na protozoe
  • Pregled stolice na protozoe i jaja crevnih parazita
  • Pregled stolice na crevne parazite (adultni oblici)
  • Perianalni bris na jaja helminata
  • Odredjivanje sterilnosti materijala
  • Kontrola sterilizacije
  • Sterilizacija jednog doboša
  • Kultura dermatofita (izolacija i indentifikacija)
  • Chlamydiae (direktnom imunofluoroscencijom)
  • Chlamydiae IgM
  • Chlamydiae IgG
  • Chlamydiae IgA
  • Hbs Ag
  • HCV
  • CMV IgM
  • Rubella IgM
  • HIV
  • Toxoplasma gondii IgM
  • Toxoplasma gondii IgG
  • Borelia burgdorferi IgM
  • Borelia burgdorferi IgG
  • Pregled na genitalne mikoplazme sa antibiogramom
  • Određivanje serumskih IgG antitela u krvi na Helicobacter pylori, ELISA, ELFA tehnikom

MIKROBIOLOŠKA I PARAZITOLOŠKA ISPITIVANJA  ŽIVOTNIH  NAMIRNICA

  • Mikrobiološka ispitivanja životnih namirnica  
  • Ispitivanje sadržaja antibiotika u životnim namirnicama
  • Ispitivanje sadržaja sulfonamida u životnim namirnicama
  • Životne namirnice na kvasce i plesni
  • Parazitološka ispitivanja  namirnica
  • Listeria monocytogenis
  • Noro virus
  • Mikrobiološka ispitivanja mineralne vode

FIZIČKO – HEMIJSKA I HEMIJSKA ISPITIVANJA   ŽIVOTNIH NAMIRNICA

  • Senzorska analiza namirnica
  • Ispitivanje sadržaja mlečne masti po Gerber-u
  • Termički obrađeno mleko (pasterizovano i sterilizovano) prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine)
  • Sirovo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine, suva materija bez masti, gustina, pH, kiselost)
  • Fermentisani proizvodi tipa jogurt i kiselo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
  • Mleko u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, proteini, mast, kiselost, rastvorljivost)
  • Termički obrađena pavlaka prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast)
  • Fermentisani proizvodi od pavlake prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
  • Maslac i maslac od surutke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, voda, suva materija mleka bez masti)
  • Sir, prema Pravilniku o kvalitetu (pH, suva materija, mast u suvoj materuji,  voda u bezmasnoj materiji)
  • Sirevi bez zrenja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
  • Sirni namaz, sirni dezert i topljeni sir prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
  • Proizvodi od topljenog sira prema pravilniku o kvalitetu(senzorika)
  • Kajmak prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mlečna mast, suva materija, mlečna mast u suvoj materiji, kuhinjska so)
  • Jestiva biljna ulja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, nerastvorljive nečistoće, kiselinski broj, peroksidni broj)
  • Jestive masti prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, kiselinski broj, peroksidni broj)
  • Margarin i drugi masni namazi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, kiselinski broj)
  • Majonez i proizvodi slični majonezu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, sadržaj ulja)
  • Osvežavajuća bezalkoholna pića i sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, suva materija, etanol, ugljen-dioksid, Na-benzoat)
  • Voćni sokovi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, °Brix-a, ukupne kiseline, pepeo, Na, K, Ca, Mg, ukupni P, formolni broj, ekstrakt, relativna gustina, pH)
  • Voćni nektar prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol)
  • Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu
  • Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, metanol)
  • Vino prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, neprevreli šećer, ukupni alkohol, ekstrakt bez šećera, pepeo, kiselost)
  • Pivo prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ugnjen-dioksid, pH, jodna reakcija na skrob)
  • Mlinski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, tip brašna, kiselost)
  • Mlinski proizvodi od kukuruza prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, mast, kiselost)
  • Osnovne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda)
  • Specijalne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda, prisustvo veštačke boje)
  • Druge vrste pekarskih proizvoda prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, udeo punjenja, voda, NaOH)
  • Testenine i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, % raskuvavanja, stepen kiselosti, so, prisustvo veštačke boje)
  • Smrznuta testa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, mast, udeo punjenja)
  • Šećer prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid)
  • Šećer u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid, skrob)
  • Voće i povrće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, klasa, pH, pesak)
  • Proizvodi od voća i povrća prema pravilniku o kvalitetu (po parametru)
  • Sirće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiseline, etanol, pepeo, ekstrakt)
  • Sladoled prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, ukupna suva materija)
  • Kafa i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, ekstrakt, veličina čestica, kofein)
  • Ohlađeno meso prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ukupni fosfor, mast, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini)
  • Fermentisane kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, voda, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, pH, nitriti)
  • Barene kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, nitriti)
  • Mesne konzerve prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, proteini, nitriti, mast, udeo mesa)
  • Kuhinjska so prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, NaCl, neutralnost, granulacija, jod)
  • Supa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, ukupni azot, NaCl, glutaminska kiselina,
  • Dodaci jelima prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, azot, NaCl, mast, supstance nerastvorljive u vodi, mono-glutaminat)
  • Ribe i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda u ulju, so)
  • Čaj prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pepeo, vodeni ekstrakt, pesak, vlaga, kofein)
  • Kakao proizvodi i čokoladni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, suva materija)
  • Bombonski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
  • Keks i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, masti, so, vlaga, šećeri)
  • Med prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, redukujući šećeri, saharoza, pepeo, kiselost, pesak, dijastaza, hidroksimetilfurfurol, prisustvo veštačke boje)
  • Proizvodi od pečurki prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, ukupne strane primese, NaCl, količina pečurki, pH)
  • Sveže pečurke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, klasiranje)
  • Energetska vrednost namirnica (proteini, masti, pepeo, vlaga, ugljeni hidrati)
  • Određivanje pesticida u namirnicama, po grupi pesticida
  • Ispitivanje sadržaja teških metala u namirnicama po traženom metalu
  • Ispitivanje sadržaja jedne grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski
  • Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi i herbicidi)
  • Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni i organofosforni pesticidi)
  • Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (herbicidi i organofosforni pesticidi)
  • Ispitivanje sadržaja tri grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi, organofosforni pesticidi i herbicidi)
  • Fizičko-hemijsko ispitivanje namirnica po ispitivanom parametru
  • Odstupanje od deklarisane neto – mase