Анализа воде, хране и предмета опште употребе

МИКРОБИОЛОШКА  ИСПИТИВАЊА ВОДА ЗА ПИЋЕ, ПОДЗЕМНЕ, ПОВРШИНСКЕ И ОТПАДНЕ ВОДЕ

  • Основна микробиолошка испитивања воде за пиће (пречишћене, дезинфиковане воде и природне воде)
  • Периодична микробиолошка испитивања воде за пиће
  • Микробиолошка испитивања отпадне воде, површинске (речне) воде и базенске воде

 БИОЛОШКА ИСПИТИВАЊА ВОДА ЗА ПИЋЕ, ПОДЗЕМНЕ, ПОВРШИНСКЕ ВОДЕ, ОТПАДНЕ ВОДЕ

  • Биолошка испитивања воде за пиће – нови захват
  • Биолошка испитивања воде за пиће
  • Биолошка испитивања речне воде
  • Биолошка испитивања језерске воде
  • Биолошка испитивања отпадне воде

ФИЗИЧКО- ХЕМИЈСКА И ХЕМИЈСКА ИСПИТИВАЊА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ, ПОДЗЕМНЕ, ПОВРШИНСКЕ И ОТПАДНЕ ВОДЕ

  • Основни физичко-хемијски преглед воде за пиће
  • Периодични физичко-хемијски преглед воде за пиће
  • Периодични преглед воде за пиће (алуминијум и трихалометани)
  • Физичко-хемијски преглед воде за пиће – нов захват
  • Физичко-хемијски преглед воде за пиће и површинске воде, по параметру испитивања
  • Испитивање садржаја тешких метала у води, по металу (ICP-OES)
  • Испитивање садржаја фенола, површинских активних материја, укупних уља и масти (гравиметријски), трихалометана
  • Физичко-хемијски преглед површинске воде-класирање водотока (pH, суспендоване материје, отпарни остатак, кисеоник, BPK5)
  • Испитивање садржаја кисеоника или BPK5
  • Физичко-хемијски преглед отпадне воде (основна група параметара)
  • Физичко-хемијски преглед отпадне воде по параметру
  • Испитивање садржаја пестицида у води по групама пестицида
  • Основна физичко – хемијска анализа базенске воде
  • Испитивање садржаја полихлорованих бифенила
  • Испитивање садржаја групе органских једињења гаснохроматографски

 ОСТАЛО

  • Одређивање резидуалног хлора (ортотолидин методом)
  • Монтирање хлоринатора
  • Дезинфекција водоводне мреже, резервоара, бунара и цистерне
  • Преглед водног објекта за локално снадбевање водом за пиће, са давањем извештаја и предлог мера за санацију
  • Преглед водног објекта за централно снадбевање водом за пиће, са давањем извештаја и предлог мера за санацију
  • Издавање атеста о урађеној дезинфекцији
  • Давање завршног мишљења о хигијенској исправности узорка воде за пиће, површинске и отпадне воде
  • Оцена утицаја отпадних вода индустрије и насеља на санитарно стање водотока (без узорковања и анализе воде) секундарно
  • Оцена загађења индустријских отпадних вода – врсте и   степен загађења (без узорковања и лабораторијских анализа)
  • Оцена утицаја отпадних вода индустрије и насеља на санитарно стање водотока (без узорковања и анализе воде)  терцијарно
  • Развој нове методе испитивања воде по захтеву корисника за коју постоје реагенси и инструменти
  • Санитарно-хигијенски преглед објеката за боравак деце и омладине, саобраћајних објеката, депонија за одлагање чврстог отпада, објеката за производњу и промет животних намирница са предлогом мера за отклањање недостатака
  • Основни преглед воде за пиће (пречишћене, дезинфиковане воде и природно пијаће воде)
  • Класификација водотока
  • Основни преглед воде за купање (базен)
  • Контрола квалитета отпадне воде                                                            

 

МИКРОБИОЛОШКА И ПАРАЗИТОЛОШКА ИСПИТИВАЊА  ЖИВОТНИХ  НАМИРНИЦА

  • Микробиолошка испитивања животних намирница  
  • Испитивање садржаја антибиотика у животним намирницама
  • Испитивање садржаја сулфонамида у животним намирницама
  • Животне намирнице на квасце и плесни
  • Паразитолошка испитивања  намирница
  • Listeria monocytogenis
  • Noro virus
  • Микробиолошка испитивања минералне воде

ФИЗИЧКО – ХЕМИЈСКА И ХЕМИЈСКА ИСПИТИВАЊА   ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА

  • Сензорска анализа намирница
  • Испитивање садржаја млечне масти по Гербер-у
  • Термички обрађено млеко (пастеризовано и стерилизовано) према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине)
  • Сирово млеко према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине, сува материја без масти, густина, pH, киселост)
  • Ферментисани производи типа јогурт и кисело млеко према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
  • Млеко у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, протеини, маст, киселост, растворљивост)
  • Термички обрађена павлака према правилнику о квалитету (сензорика, маст)
  • Ферментисани производи од павлаке према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
  • Маслац и маслац од сурутке према правилнику о квалитету (сензорика, маст, вода, сува материја млека без масти)
  • Сир, према Правилнику о квалитету (pH, сува материја, маст у сувој матеруји,  вода у безмасној материји)
  • Сиреви без зрења према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Сирни намаз, сирни дезерт и топљени сир према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Производи од топљеног сира према правилнику о квалитету(сензорика)
  • Кајмак према правилнику о квалитету (сензорика, млечна маст, сува материја, млечна маст у сувој материји, кухињска со)
  • Јестива биљна уља према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, нерастворљиве нечистоће, киселински број, пероксидни број)
  • Јестиве масти према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, киселински број, пероксидни број)
  • Маргарин и други масни намази према правилнику о квалитету (сензорика, маст, киселински број)
  • Мајонез и производи слични мајонезу према правилнику о квалитету (сензорика, садржај уља)
  • Освежавајућа безалкохолна пића и сирупи за освежавајућа безалкохолна пића према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, сува материја, етанол, угљен-диоксид, Na-benzoat)
  • Воћни сокови према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, °Brix-a, укупне киселине, пепео, Na, K, Ca, Mg, укупни P, формолни број, екстракт, релативна густина, pH)
  • Воћни нектар према правилнику о квалитету (сензорика, етанол)
  • Алкохолна пића према правилнику о квалитету
  • Алкохолна пића према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, метанол)
  • Вино према правилнику о квалитету (сензорика, непреврели шећер, укупни алкохол, екстракт без шећера, пепео, киселост)
  • Пиво према правилнику о квалитету (сензорика, угњен-диоксид, pH, јодна реакција на скроб)
  • Млински производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, тип брашна, киселост)
  • Млински производи од кукуруза према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, маст, киселост)
  • Основне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода)
  • Специјалне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода, присуство вештачке боје)
  • Друге врсте пекарских производа према правилнику о квалитету (сензорика, маст, удео пуњења, вода, NaOH)
  • Тестенине и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, % раскувавања, степен киселости, со, присуство вештачке боје)
  • Смрзнута теста према правилнику о квалитету (сензорика, вода, маст, удео пуњења)
  • Шећер према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид)
  • Шећер у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид, скроб)
  • Воће и поврће према правилнику о квалитету (сензорика, вода, класа, pH, песак)
  • Производи од воћа и поврћа према правилнику о квалитету (по параметру)
  • Сирће према правилнику о квалитету (сензорика, киселине, етанол, пепео, екстракт)
  • Сладолед према правилнику о квалитету (сензорика, маст, укупна сува материја)
  • Кафа и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, екстракт, величина честица, кофеин)
  • Охлађено месо према правилнику о квалитету (сензорика, укупни фосфор, маст, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини)
  • Ферментисане кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, вода, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, pH, нитрити)
  • Барене кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, нитрити)
  • Месне конзерве према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, протеини, нитрити, маст, удео меса)
  • Кухињска со према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, NaCl, неутралност, гранулација, јод)
  • Супа према правилнику о квалитету (сензорика, вода, укупни азот, NaCl, глутаминска киселина,
  • Додаци јелима према правилнику о квалитету (сензорика, вода, азот, NaCl, маст, супстанце нерастворљиве у води, моно-глутаминат)
  • Рибе и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода у уљу, со)
  • Чај према правилнику о квалитету (сензорика, пепео, водени екстракт, песак, влага, кофеин)
  • Какао производи и чоколадни производи према правилнику о квалитету (сензорика, маст, сува материја)
  • Бомбонски производи према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Кекс и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, масти, со, влага, шећери)
  • Мед према правилнику о квалитету (сензорика, вода, редукујући шећери, сахароза, пепео, киселост, песак, дијастаза, хидроксиметилфурфурол, присуство вештачке боје)
  • Производи од печурки према правилнику о квалитету (сензорика, песак, укупне стране примесе, NaCl, количина печурки, pH)
  • Свеже печурке према правилнику о квалитету (сензорика, песак, класирање)
  • Енергетска вредност намирница (протеини, масти, пепео, влага, угљени хидрати)
  • Одређивање пестицида у намирницама, по групи пестицида
  • Испитивање садржаја тешких метала у намирницама по траженом металу
  • Испитивање садржаја једне групе органских једињења гаснохроматографски
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди и хербициди)
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни и органофосфорни пестициди)
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (хербициди и органофосфорни пестициди)
  • Испитивање садржаја три групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди, органофосфорни пестициди и хербициди)
  • Физичко-хемијско испитивање намирница по испитиваном параметру
  • Одступање од декларисане нето – масе

МИКРОБИОЛОШКА ИСПИТИВАЊА  ПРЕДМЕТА  ОПШТЕ УПОТРЕБЕ

  • Микробиолошка испитивања предмета опште употребе
  • Микробиолошка испитвања брисева са предмета опште употребе, посуђа, прибора, радних површина и руку особља
  • Микробиолошка испитвања брисева са предмета опште употребе, посуђа, прибора, радних површина и руку особља са стручним мишљењем

ФИЗИЧКО-ХЕМИЈСКА И ХЕМИЈСКА ИСПИТИВАЊА ПРЕДМЕТА ОПШТЕ УПОТРЕБЕ

  • Идентификација и органолептичке особине
  • Физичко-хемијска испитивања предмета опште употребе по испитиваном параметру
  • Испитивања садржаја тешких метала, по металу (ICP-OES)
  • Испитивање садржаја групе органских једињења гаснохроматографски