Микробиолошке услуге
УСЛУГЕ КЛИНИЧКЕ МИКРОБИОЛОГИЈЕ:
- Узимање узорка за микробиолошки преглед
- Брис гуше, носа
- Брис ране, уретре,ока,уха,спутума
- Копрокултура
- Уринокултура са антибиограмом
- Брис вагине и цервикса
- Спермокултура
- Брис уретре
- Култура на Candida albicans
- Хемокултура
- Wright-ова реакција за дијагностику бруцелозе
- WAR,VDRL,TPHA
- ASTO
- Latex RF-серолошка дијагностика реуматских обољења
- Антибиограм
- Преглед уретралног секрета на Trichomonas vaginalis (препарат)
- Преглед уретралног секрета на N. gonorrhoeae
- Преглед столице на протозое
- Преглед столице на протозое и јаја цревних паразита
- Преглед столице на цревне паразите (адултни облици)
- Перианални брис на јаја хелмината
- Одредјивање стерилности материјала
- Контрола стерилизације
- Стерилизација једног добоша
- Култура дерматофита (изолација и индентификација)
- Chlamydiae (директном имунофлуоросценцијом)
- Chlamydiae IgM
- Chlamydiae IgG
- Chlamydiae IgA
- Hbs Ag
- HCV
- CMV IgM
- Rubella IgM
- HIV
- Toxoplasma gondii IgM
- Toxoplasma gondii IgG
- Borelia burgdorferi IgM
- Borelia burgdorferi IgG
- Преглед на гениталне микоплазме са антибиограмом
- Одређивање серумских IgG антитела у крви на Helicobacter pylori, ELISA, ELFA техником
МИКРОБИОЛОШКА И ПАРАЗИТОЛОШКА ИСПИТИВАЊА ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА
- Микробиолошка испитивања животних намирница
- Испитивање садржаја антибиотика у животним намирницама
- Испитивање садржаја сулфонамида у животним намирницама
- Животне намирнице на квасце и плесни
- Паразитолошка испитивања намирница
- Listeria monocytogenis
- Noro virus
- Микробиолошка испитивања минералне воде
ФИЗИЧКО – ХЕМИЈСКА И ХЕМИЈСКА ИСПИТИВАЊА ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА
- Сензорска анализа намирница
- Испитивање садржаја млечне масти по Гербер-у
- Термички обрађено млеко (пастеризовано и стерилизовано) према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине)
- Сирово млеко према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине, сува материја без масти, густина, pH, киселост)
- Ферментисани производи типа јогурт и кисело млеко према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
- Млеко у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, протеини, маст, киселост, растворљивост)
- Термички обрађена павлака према правилнику о квалитету (сензорика, маст)
- Ферментисани производи од павлаке према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
- Маслац и маслац од сурутке према правилнику о квалитету (сензорика, маст, вода, сува материја млека без масти)
- Сир, према Правилнику о квалитету (pH, сува материја, маст у сувој матеруји, вода у безмасној материји)
- Сиреви без зрења према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
- Сирни намаз, сирни дезерт и топљени сир према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
- Производи од топљеног сира према правилнику о квалитету(сензорика)
- Кајмак према правилнику о квалитету (сензорика, млечна маст, сува материја, млечна маст у сувој материји, кухињска со)
- Јестива биљна уља према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, нерастворљиве нечистоће, киселински број, пероксидни број)
- Јестиве масти према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, киселински број, пероксидни број)
- Маргарин и други масни намази према правилнику о квалитету (сензорика, маст, киселински број)
- Мајонез и производи слични мајонезу према правилнику о квалитету (сензорика, садржај уља)
- Освежавајућа безалкохолна пића и сирупи за освежавајућа безалкохолна пића према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, сува материја, етанол, угљен-диоксид, Na-benzoat)
- Воћни сокови према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, °Brix-a, укупне киселине, пепео, Na, K, Ca, Mg, укупни P, формолни број, екстракт, релативна густина, pH)
- Воћни нектар према правилнику о квалитету (сензорика, етанол)
- Алкохолна пића према правилнику о квалитету
- Алкохолна пића према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, метанол)
- Вино према правилнику о квалитету (сензорика, непреврели шећер, укупни алкохол, екстракт без шећера, пепео, киселост)
- Пиво према правилнику о квалитету (сензорика, угњен-диоксид, pH, јодна реакција на скроб)
- Млински производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, тип брашна, киселост)
- Млински производи од кукуруза према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, маст, киселост)
- Основне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода)
- Специјалне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода, присуство вештачке боје)
- Друге врсте пекарских производа према правилнику о квалитету (сензорика, маст, удео пуњења, вода, NaOH)
- Тестенине и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, % раскувавања, степен киселости, со, присуство вештачке боје)
- Смрзнута теста према правилнику о квалитету (сензорика, вода, маст, удео пуњења)
- Шећер према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид)
- Шећер у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид, скроб)
- Воће и поврће према правилнику о квалитету (сензорика, вода, класа, pH, песак)
- Производи од воћа и поврћа према правилнику о квалитету (по параметру)
- Сирће према правилнику о квалитету (сензорика, киселине, етанол, пепео, екстракт)
- Сладолед према правилнику о квалитету (сензорика, маст, укупна сува материја)
- Кафа и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, екстракт, величина честица, кофеин)
- Охлађено месо према правилнику о квалитету (сензорика, укупни фосфор, маст, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини)
- Ферментисане кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, вода, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, pH, нитрити)
- Барене кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, нитрити)
- Месне конзерве према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, протеини, нитрити, маст, удео меса)
- Кухињска со према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, NaCl, неутралност, гранулација, јод)
- Супа према правилнику о квалитету (сензорика, вода, укупни азот, NaCl, глутаминска киселина,
- Додаци јелима према правилнику о квалитету (сензорика, вода, азот, NaCl, маст, супстанце нерастворљиве у води, моно-глутаминат)
- Рибе и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода у уљу, со)
- Чај према правилнику о квалитету (сензорика, пепео, водени екстракт, песак, влага, кофеин)
- Какао производи и чоколадни производи према правилнику о квалитету (сензорика, маст, сува материја)
- Бомбонски производи према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
- Кекс и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, масти, со, влага, шећери)
- Мед према правилнику о квалитету (сензорика, вода, редукујући шећери, сахароза, пепео, киселост, песак, дијастаза, хидроксиметилфурфурол, присуство вештачке боје)
- Производи од печурки према правилнику о квалитету (сензорика, песак, укупне стране примесе, NaCl, количина печурки, pH)
- Свеже печурке према правилнику о квалитету (сензорика, песак, класирање)
- Енергетска вредност намирница (протеини, масти, пепео, влага, угљени хидрати)
- Одређивање пестицида у намирницама, по групи пестицида
- Испитивање садржаја тешких метала у намирницама по траженом металу
- Испитивање садржаја једне групе органских једињења гаснохроматографски
- Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди и хербициди)
- Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни и органофосфорни пестициди)
- Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (хербициди и органофосфорни пестициди)
- Испитивање садржаја три групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди, органофосфорни пестициди и хербициди)
- Физичко-хемијско испитивање намирница по испитиваном параметру
- Одступање од декларисане нето – масе