Микробиолошке услуге

УСЛУГЕ КЛИНИЧКЕ МИКРОБИОЛОГИЈЕ:

  • Узимање узорка за микробиолошки преглед
  • Брис гуше, носа
  • Брис ране, уретре,ока,уха,спутума
  • Копрокултура
  • Уринокултура са антибиограмом
  • Брис вагине и цервикса
  • Спермокултура
  • Брис уретре
  • Култура на Candida albicans
  • Хемокултура
  • Wright-ова реакција за дијагностику бруцелозе
  • WAR,VDRL,TPHA
  • ASTO
  • Latex RF-серолошка дијагностика реуматских обољења
  • Антибиограм
  • Преглед уретралног секрета на Trichomonas vaginalis (препарат)
  • Преглед уретралног секрета на N. gonorrhoeae
  • Преглед столице на протозое
  • Преглед столице на протозое и јаја цревних паразита
  • Преглед столице на цревне паразите (адултни облици)
  • Перианални брис на јаја хелмината
  • Одредјивање стерилности материјала
  • Контрола стерилизације
  • Стерилизација једног добоша
  • Култура дерматофита (изолација и индентификација)
  • Chlamydiae (директном имунофлуоросценцијом)
  • Chlamydiae IgM
  • Chlamydiae IgG
  • Chlamydiae IgA
  • Hbs Ag
  • HCV
  • CMV IgM
  • Rubella IgM
  • HIV
  • Toxoplasma gondii IgM
  • Toxoplasma gondii IgG
  • Borelia burgdorferi IgM
  • Borelia burgdorferi IgG
  • Преглед на гениталне микоплазме са антибиограмом
  • Одређивање серумских IgG антитела у крви на Helicobacter pylori, ELISA, ELFA техником

МИКРОБИОЛОШКА И ПАРАЗИТОЛОШКА ИСПИТИВАЊА  ЖИВОТНИХ  НАМИРНИЦА

  • Микробиолошка испитивања животних намирница  
  • Испитивање садржаја антибиотика у животним намирницама
  • Испитивање садржаја сулфонамида у животним намирницама
  • Животне намирнице на квасце и плесни
  • Паразитолошка испитивања  намирница
  • Listeria monocytogenis
  • Noro virus
  • Микробиолошка испитивања минералне воде

ФИЗИЧКО – ХЕМИЈСКА И ХЕМИЈСКА ИСПИТИВАЊА   ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА

  • Сензорска анализа намирница
  • Испитивање садржаја млечне масти по Гербер-у
  • Термички обрађено млеко (пастеризовано и стерилизовано) према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине)
  • Сирово млеко према правилнику о квалитету (сензорска анализа, млечна маст, беланчевине, сува материја без масти, густина, pH, киселост)
  • Ферментисани производи типа јогурт и кисело млеко према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
  • Млеко у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, протеини, маст, киселост, растворљивост)
  • Термички обрађена павлака према правилнику о квалитету (сензорика, маст)
  • Ферментисани производи од павлаке према правилнику о квалитету (сензорика и pH)
  • Маслац и маслац од сурутке према правилнику о квалитету (сензорика, маст, вода, сува материја млека без масти)
  • Сир, према Правилнику о квалитету (pH, сува материја, маст у сувој матеруји,  вода у безмасној материји)
  • Сиреви без зрења према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Сирни намаз, сирни дезерт и топљени сир према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Производи од топљеног сира према правилнику о квалитету(сензорика)
  • Кајмак према правилнику о квалитету (сензорика, млечна маст, сува материја, млечна маст у сувој материји, кухињска со)
  • Јестива биљна уља према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, нерастворљиве нечистоће, киселински број, пероксидни број)
  • Јестиве масти према правилнику о квалитету (сензорика, вода и друге испарљиве материје, киселински број, пероксидни број)
  • Маргарин и други масни намази према правилнику о квалитету (сензорика, маст, киселински број)
  • Мајонез и производи слични мајонезу према правилнику о квалитету (сензорика, садржај уља)
  • Освежавајућа безалкохолна пића и сирупи за освежавајућа безалкохолна пића према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, сува материја, етанол, угљен-диоксид, Na-benzoat)
  • Воћни сокови према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, °Brix-a, укупне киселине, пепео, Na, K, Ca, Mg, укупни P, формолни број, екстракт, релативна густина, pH)
  • Воћни нектар према правилнику о квалитету (сензорика, етанол)
  • Алкохолна пића према правилнику о квалитету
  • Алкохолна пића према правилнику о квалитету (сензорика, етанол, метанол)
  • Вино према правилнику о квалитету (сензорика, непреврели шећер, укупни алкохол, екстракт без шећера, пепео, киселост)
  • Пиво према правилнику о квалитету (сензорика, угњен-диоксид, pH, јодна реакција на скроб)
  • Млински производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, тип брашна, киселост)
  • Млински производи од кукуруза према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, маст, киселост)
  • Основне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода)
  • Специјалне врсте хлеба и пецива према правилнику о квалитету (сензорика, киселост, вода, присуство вештачке боје)
  • Друге врсте пекарских производа према правилнику о квалитету (сензорика, маст, удео пуњења, вода, NaOH)
  • Тестенине и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, % раскувавања, степен киселости, со, присуство вештачке боје)
  • Смрзнута теста према правилнику о квалитету (сензорика, вода, маст, удео пуњења)
  • Шећер према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид)
  • Шећер у праху према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, боја у раствору, инвертни шећер, поларизација, сумпор-диоксид, скроб)
  • Воће и поврће према правилнику о квалитету (сензорика, вода, класа, pH, песак)
  • Производи од воћа и поврћа према правилнику о квалитету (по параметру)
  • Сирће према правилнику о квалитету (сензорика, киселине, етанол, пепео, екстракт)
  • Сладолед према правилнику о квалитету (сензорика, маст, укупна сува материја)
  • Кафа и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода, пепео, екстракт, величина честица, кофеин)
  • Охлађено месо према правилнику о квалитету (сензорика, укупни фосфор, маст, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини)
  • Ферментисане кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, вода, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, pH, нитрити)
  • Барене кобасице према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, релативни садржај протеина везивног ткива у протеинима меса, протеини, нитрити)
  • Месне конзерве према правилнику о квалитету и правилнику о адитивима (сензорика, укупни фосфор, протеини, нитрити, маст, удео меса)
  • Кухињска со према правилнику о квалитету (сензорика, вода, песак, NaCl, неутралност, гранулација, јод)
  • Супа према правилнику о квалитету (сензорика, вода, укупни азот, NaCl, глутаминска киселина,
  • Додаци јелима према правилнику о квалитету (сензорика, вода, азот, NaCl, маст, супстанце нерастворљиве у води, моно-глутаминат)
  • Рибе и производи према правилнику о квалитету (сензорика, вода у уљу, со)
  • Чај према правилнику о квалитету (сензорика, пепео, водени екстракт, песак, влага, кофеин)
  • Какао производи и чоколадни производи према правилнику о квалитету (сензорика, маст, сува материја)
  • Бомбонски производи према правилнику о квалитету (сензорика, сува материја)
  • Кекс и сродни производи према правилнику о квалитету (сензорика, масти, со, влага, шећери)
  • Мед према правилнику о квалитету (сензорика, вода, редукујући шећери, сахароза, пепео, киселост, песак, дијастаза, хидроксиметилфурфурол, присуство вештачке боје)
  • Производи од печурки према правилнику о квалитету (сензорика, песак, укупне стране примесе, NaCl, количина печурки, pH)
  • Свеже печурке према правилнику о квалитету (сензорика, песак, класирање)
  • Енергетска вредност намирница (протеини, масти, пепео, влага, угљени хидрати)
  • Одређивање пестицида у намирницама, по групи пестицида
  • Испитивање садржаја тешких метала у намирницама по траженом металу
  • Испитивање садржаја једне групе органских једињења гаснохроматографски
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди и хербициди)
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни и органофосфорни пестициди)
  • Испитивање садржаја две групе органских једињења гаснохроматографски (хербициди и органофосфорни пестициди)
  • Испитивање садржаја три групе органских једињења гаснохроматографски (органохлорни пестициди, органофосфорни пестициди и хербициди)
  • Физичко-хемијско испитивање намирница по испитиваном параметру
  • Одступање од декларисане нето – масе