Mikrobiološke usluge
USLUGE KLINIČKE MIKROBIOLOGIJE:
- Uzimanje uzorka za mikrobiološki pregled
- Bris guše, nosa
- Bris rane, uretre,oka,uha,sputuma
- Koprokultura
- Urinokultura sa antibiogramom
- Bris vagine i cerviksa
- Spermokultura
- Bris uretre
- Kultura na Candida albicans
- Hemokultura
- Wright-ova reakcija za dijagnostiku bruceloze
- WAR,VDRL,TPHA
- ASTO
- Latex RF-serološka dijagnostika reumatskih oboljenja
- Antibiogram
- Pregled uretralnog sekreta na Trichomonas vaginalis (preparat)
- Pregled uretralnog sekreta na N. gonorrhoeae
- Pregled stolice na protozoe
- Pregled stolice na protozoe i jaja crevnih parazita
- Pregled stolice na crevne parazite (adultni oblici)
- Perianalni bris na jaja helminata
- Odredjivanje sterilnosti materijala
- Kontrola sterilizacije
- Sterilizacija jednog doboša
- Kultura dermatofita (izolacija i indentifikacija)
- Chlamydiae (direktnom imunofluoroscencijom)
- Chlamydiae IgM
- Chlamydiae IgG
- Chlamydiae IgA
- Hbs Ag
- HCV
- CMV IgM
- Rubella IgM
- HIV
- Toxoplasma gondii IgM
- Toxoplasma gondii IgG
- Borelia burgdorferi IgM
- Borelia burgdorferi IgG
- Pregled na genitalne mikoplazme sa antibiogramom
- Određivanje serumskih IgG antitela u krvi na Helicobacter pylori, ELISA, ELFA tehnikom
MIKROBIOLOŠKA I PARAZITOLOŠKA ISPITIVANJA ŽIVOTNIH NAMIRNICA
- Mikrobiološka ispitivanja životnih namirnica
- Ispitivanje sadržaja antibiotika u životnim namirnicama
- Ispitivanje sadržaja sulfonamida u životnim namirnicama
- Životne namirnice na kvasce i plesni
- Parazitološka ispitivanja namirnica
- Listeria monocytogenis
- Noro virus
- Mikrobiološka ispitivanja mineralne vode
FIZIČKO – HEMIJSKA I HEMIJSKA ISPITIVANJA ŽIVOTNIH NAMIRNICA
- Senzorska analiza namirnica
- Ispitivanje sadržaja mlečne masti po Gerber-u
- Termički obrađeno mleko (pasterizovano i sterilizovano) prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine)
- Sirovo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorska analiza, mlečna mast, belančevine, suva materija bez masti, gustina, pH, kiselost)
- Fermentisani proizvodi tipa jogurt i kiselo mleko prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
- Mleko u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, proteini, mast, kiselost, rastvorljivost)
- Termički obrađena pavlaka prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast)
- Fermentisani proizvodi od pavlake prema pravilniku o kvalitetu (senzorika i pH)
- Maslac i maslac od surutke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, voda, suva materija mleka bez masti)
- Sir, prema Pravilniku o kvalitetu (pH, suva materija, mast u suvoj materuji, voda u bezmasnoj materiji)
- Sirevi bez zrenja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Sirni namaz, sirni dezert i topljeni sir prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Proizvodi od topljenog sira prema pravilniku o kvalitetu(senzorika)
- Kajmak prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mlečna mast, suva materija, mlečna mast u suvoj materiji, kuhinjska so)
- Jestiva biljna ulja prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, nerastvorljive nečistoće, kiselinski broj, peroksidni broj)
- Jestive masti prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda i druge isparljive materije, kiselinski broj, peroksidni broj)
- Margarin i drugi masni namazi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, kiselinski broj)
- Majonez i proizvodi slični majonezu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, sadržaj ulja)
- Osvežavajuća bezalkoholna pića i sirupi za osvežavajuća bezalkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, suva materija, etanol, ugljen-dioksid, Na-benzoat)
- Voćni sokovi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, °Brix-a, ukupne kiseline, pepeo, Na, K, Ca, Mg, ukupni P, formolni broj, ekstrakt, relativna gustina, pH)
- Voćni nektar prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol)
- Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu
- Alkoholna pića prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, etanol, metanol)
- Vino prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, neprevreli šećer, ukupni alkohol, ekstrakt bez šećera, pepeo, kiselost)
- Pivo prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ugnjen-dioksid, pH, jodna reakcija na skrob)
- Mlinski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, tip brašna, kiselost)
- Mlinski proizvodi od kukuruza prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, mast, kiselost)
- Osnovne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda)
- Specijalne vrste hleba i peciva prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiselost, voda, prisustvo veštačke boje)
- Druge vrste pekarskih proizvoda prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, udeo punjenja, voda, NaOH)
- Testenine i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, % raskuvavanja, stepen kiselosti, so, prisustvo veštačke boje)
- Smrznuta testa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, mast, udeo punjenja)
- Šećer prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid)
- Šećer u prahu prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, boja u rastvoru, invertni šećer, polarizacija, sumpor-dioksid, skrob)
- Voće i povrće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, klasa, pH, pesak)
- Proizvodi od voća i povrća prema pravilniku o kvalitetu (po parametru)
- Sirće prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, kiseline, etanol, pepeo, ekstrakt)
- Sladoled prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, ukupna suva materija)
- Kafa i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pepeo, ekstrakt, veličina čestica, kofein)
- Ohlađeno meso prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, ukupni fosfor, mast, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini)
- Fermentisane kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, voda, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, pH, nitriti)
- Barene kobasice prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, relativni sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa, proteini, nitriti)
- Mesne konzerve prema pravilniku o kvalitetu i pravilniku o aditivima (senzorika, ukupni fosfor, proteini, nitriti, mast, udeo mesa)
- Kuhinjska so prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, pesak, NaCl, neutralnost, granulacija, jod)
- Supa prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, ukupni azot, NaCl, glutaminska kiselina,
- Dodaci jelima prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, azot, NaCl, mast, supstance nerastvorljive u vodi, mono-glutaminat)
- Ribe i proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda u ulju, so)
- Čaj prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pepeo, vodeni ekstrakt, pesak, vlaga, kofein)
- Kakao proizvodi i čokoladni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, mast, suva materija)
- Bombonski proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, suva materija)
- Keks i srodni proizvodi prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, masti, so, vlaga, šećeri)
- Med prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, voda, redukujući šećeri, saharoza, pepeo, kiselost, pesak, dijastaza, hidroksimetilfurfurol, prisustvo veštačke boje)
- Proizvodi od pečurki prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, ukupne strane primese, NaCl, količina pečurki, pH)
- Sveže pečurke prema pravilniku o kvalitetu (senzorika, pesak, klasiranje)
- Energetska vrednost namirnica (proteini, masti, pepeo, vlaga, ugljeni hidrati)
- Određivanje pesticida u namirnicama, po grupi pesticida
- Ispitivanje sadržaja teških metala u namirnicama po traženom metalu
- Ispitivanje sadržaja jedne grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi i herbicidi)
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni i organofosforni pesticidi)
- Ispitivanje sadržaja dve grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (herbicidi i organofosforni pesticidi)
- Ispitivanje sadržaja tri grupe organskih jedinjenja gasnohromatografski (organohlorni pesticidi, organofosforni pesticidi i herbicidi)
- Fizičko-hemijsko ispitivanje namirnica po ispitivanom parametru
- Odstupanje od deklarisane neto – mase