Doneto Uputstvo za primenu treće (buster) doze vakcina protiv COVID-19

Doneto Uputstvo za primenu treće (buster) doze vakcina protiv COVID-19

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ izvršio je dopunu Stručno-metodološkog uputstva za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije i dostavio je preko mreže instituta i zavoda za javno zdravlje svim zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju. Informacije o načinu aplikacije vakcina, uz poštovanje svih principa bezbedne imunizacione prakse, date su u okviru ovog Uputstva za zdravstvene radnike za primenu vakcina.

Treća (buster) doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1.Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

2. Osobe starije od 70 godina,

3. Osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,

4. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,

5. Putnici u međunarodnom saobraćaju, uz napomenu da se primena vakcine odnosi na osobe vakcinisane u Republici Srbiji.

Pored navedenih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše  izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza. Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine.

Treća (buster) doza vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 u Srbiji počeće da se daje od utorka, 17. avgusta 2021. godine. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što dobiju obaveštenje od strane eUprave. Obaveštavanje građana o vakcinaciji trećom dozom će se obaviti SMS i mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.

Podsećamo da su u Srbiji na raspolaganju četiri vrste vakcina kojih ima dovoljno na vakcinalnim punktovima u zemlji –Sinopharm, Sputnik V, Pfizer-Biontech i AstraZeneka.

Građane koji se do sada nisu vakcinisali protiv COVID-19 pozivamo da to učine. Vakcinacija je bezbedna, efektivna i jedina specifična  mera prevencije i suzbijanja COVID-19  koja daje dvostruku zaštitu, i to  kroz individualnu zaštitu najvećeg  broja vakcinisanih, kao i kroz  postizanje kolektivnog imuniteta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *