Kako se zaštititi tokom ekstremno visokih temperatura

Trudite se da vam životni prostor uvek bude rashlađen. Preporuka je održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Izbegavajte da izvodite bebe i decu napolje za vreme toplotnog talasa. Ako ih izvodite, činite to samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Kada boravite napolju bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek držite u hladovini. Izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10:00 do 17:00 sati. Kada su napolju, potrebna je odgovarajuća zaštita od sunca, pamučna široka garderoba svetlih boja koja ne steže, šešir. Ukoliko koristite klima uređaj ili ventilator nikada ih ne usmeravajte direktno na bebu, odnosno dete.

Tokom najtoplijeg dela dana, od 11:00 do 17:00 sati, izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost.

Oblačite pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, zaštitite oči i glavu od sunčevih zraka.

Preporučuje se nošenje naočara za sunce.

Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana (od 10:00 do 17:00 sati), posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne  bolesti. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernjim časovima.

Unosite dosta tečnosti, najviše vode,

Izbegavajte pića i napitke koji sadrže alkohol, kofein i šećer.

Unosite lake obroke, izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu, sa visokim sadržajem šećera

Tokom boravka na otvorenom preporučuje se kretanje po hladovini i češći odmori

Tuširajte se mlakom vodom, nekoliko puta na dan.

Pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, obavezno otvorite prozore i vrata, uključujući i prtljažnik, nekoliko minuta radi provetravanja i rashlađivanja automobila. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.

Pravite pauze tokom vožnje. U toku vožnje po visokim temperaturama, i dužim relacijama, potrebno je da se prave pauze na svaka 2 sata po 15 minuta.

Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.  

Deca i mere predostrožnosti

Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu.

Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice.

Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak.

Bezbedna vožnja

Preporuke

  •  

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *