Nacionalna nedelja promocije dojenja 3–10. oktobra 2022. godine

Svetska nedelja dojenja 1–7. avgusta 2022. godine i Nacionalna nedelja promocije dojenja 3–10. oktobra 2022. godine

„ISTUPI ZA DOJENJE – EDUKUJ I PODRŽI”

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef (UNICEF) su 1989. godine preporučili vodič „Deset koraka do uspešnog dojenja”, kao odgovor na sve očigledniji agresivni prodor proizvođača mlečne formule, koji su tokom niza godina dosta doprineli drastičnom smanjenju dojenja u celom svetu. Ovakva situacija uticala je i na usvajanje i kreiranje Međunarodnog kodeksa za zabranu reklamiranja adaptirane mlečne formule, koji je danas deo zakonodavstva većine evropskih zemalja.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1 do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENJE  EDUKUJ I PODRŽI”.  

 

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2022. su:

 • Informisati ljude o vezi između dojenja i socijalne podrške roditeljima.
 • Jačanje podrške vrednostima roditeljstva i rodno ujednačenim socijalnim normama na svim nivoima radi pružanja podrške dojenju.
 • Saradnja sa pojedincima i organizacijama koji pružaju podršku roditeljima.
 • Povećanje podsticaja rodne ravnopravnosti u oblasti socijalne zaštite kako bi se unapredilo dojenje.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini. Uprkos međunarodnim preporukama, samo 40% svih beba mlađih od šest meseci u svetu su isključivo dojene, a samo 45% nastavlja dojenje do navršena 24 meseca.

 Prednosti dojenja za novorođenče/odojče:

 • Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
 • Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema
 • Smanjuje rizik od gojaznosti
 • Podstiče razvoj inteligencije
 • Štiti od mnogih bolesti i infekcija
 • Smanjuje rizik od proliva
 • Smanjuje rizik od pojave alergija
 • Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Prednosti dojenja za majku:

 • Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom
 • Smanjuje krvarenje posle porođaja
 • Doprinosi normalizaciji telesne mase
 • Smanjuje rizik od pojave osteoporoze
 • Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika
 • Smanjuje rizik od postporođajne depresije
 • Smanjuje rizik pojave anemije.

Povodom obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i svake godine do sada, raspisuje konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovih škola. Ovogodišnja tema je „PODRŽI DOJENJE: MAJČINO MLEKO NAJBOLJA HRANA”. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstvenovaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi. U okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina  ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke, kao i ukazivanje na značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama i majkama dojiljama da ostvare uspešno dojenje.

DESET KORAKA DO USPEŠNOG DOJENJA

Deset koraka do uspešnog dojenja (za porodilišta, domove zdravlja i ustanove koje se brinu o zdravlju trudnica i porodilja): 

 1. korak: Pripremiti i vidno istaći program unapređenja i podrške dojenju i o tome redovno informisati sve zaposlene.
 2. korak: Obučiti svo osoblje veštinama koje su potrebne za primenu ovog programa.
 3. korak: Upoznati sve trudnice sa prednostima dojenja i načinima uspešnog uspostavljanja i održavanja laktacije.
 4. korak: Pomoći majkama da započnu sa dojenjem u roku od pola sata po rođenju deteta.
 5. korak: Pokazati majkama kako da doje i kako da održe laktaciju, čak i u slučajevima          kada se majka i odojče nužno razdvajaju.
 6. korak: Ne davati novorođenčetu nikakvu hranu ili tečnost osim majčinog mleka, izuzev u slučajevima kada za to postoje medicinske indikacije.
 7. korak: Omogućiti majci i novorođenčetu boravak u istoj prostoriji svih 24 časa.
 8. korak: Podsticati dojenje na zahtev odojčeta.
 9. korak: Isključiti davanje flašica, cucli i “laža” deci koja sisaju.
 10. korak: Podsticati osnivanje centara i grupa za pružanje podrške dojenju i upućivati na njih majke po izlasku iz porodilišta.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *