Nedelja otvorenih vrata – promocija HPV vakcine

 

U periodu od 18.09. do 22.09.2023. od 8 00 do 18 00 časova, u  prostorijama Centra za majku i dete, na školskoj preventivi (drugi ulaz od apoteke), održaće se Nedelja otvorenih vrata posvećena promociji vakcine GARDASIL 9, vakcini protiv HPV virusa. 

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena učenicima 2005. godišta, ako bi iskoristili priliku da se vakcinišu o trošku države . Zato i slogan akcije glasi „Iskoristi priliku – Ne propusti HPV vakcinu“.

Vakcina je namnjena sprečavanju nastanka infekcija izazvanih HPV virusom, koje dovode do karcinoma grlića materice kod žena, kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela. Vakcina je efikasna i bezbedna, a prvi put data 2006. godine. Do sada je širom sveta dato više od 500 miliona doza vakcina i pokazalo se da je organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite stanovništva od HPV infekcije. U mnogim zemljama gde je ova vakcinacija obavezna, stopa umiranja od karcinoma grlića materice je višestruko smanjena a incidenca oboljevanja dovedena skoro na nulu. U Srbiji nažalost, godišnje oboli preko 1000 žena a umire 400 i više.

Prezentacija za roditelje – pitanja i odgovori

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *