MMR vakcina – Vakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele

Vakcinacija je najefikasnija mera prevencije protiv zaraznih bolesti. Tome u prilog govori činjenica da imunizacija spasi preko 4 miliona života godišnje.

Male boginje, zauške i rubela su oboljenja koja se vrlo lako šire kapljičnim putem i koja posle infekcije mogu dovesti do komplikovanja kliničke slike. U epidemiji morbila 2017. i 2018. godine u Srbiji registrovano je 5800 obolelih (93% obolelih je bilo nevakcinisano i nepotpuno vakcinisano) i 15 smrtnih ishoda. Trenutno epidemija morbila prijavljena je u susednoj Rumuniji zbog pada u obuhvatu vakcinacijom. Neophodno je održavati obuhvat vakcinacijom iznad 95 %, jer održavanjem visokog nivoa kolektivnog imuniteta sprečavamo oboljevanje ne samo vakcinisanih, nego i onih koji još nisu vakcinisani (novorođenčad, odojčad), kao i onih koji iz medicinski opravdanih  razloga nisu smeli biti vakcinisani.

Primarna vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele – MMR vakcina  i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života. U tom periodu deca su najosetljivija na infekciju i mogu imati tešku kliničku sliku ukoliko se zaraze ovim virusima.

Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine, pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

Neimunizovana i nepotpuno imunizovana lica (izuzev onih kod kojih postoje trajne kontraindikacije) treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršenih 18 godina života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije. Minimalni razmak između davanje dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje.

Aktivna imunizacija protiv malih boginja može se započeti i kod dece uzrasta od šest do 12 meseci života prema epidemiološkim indikacijama. U tom slučaju ponovna vakcinacija sprovodi se jednom dozom vakcine u uzrastu od navršenih 15 do 24 meseca života.

Osetljive kontakte obolelih od morbila, potrebno je vakcinisati MMR vakcinom što pre, a najkasnije unutar 72 sata od kontakta.

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se i kod lica ženskog pola, bez prethodno stečenog imuniteta, koja planiraju trudnoću.

MMR vakcina se daje duboko subkutano ili intramuskularno u dozi od 0,5 ml u predeo deltoidne regije.

Pored opštih kontraindikacija (povišena temperatura i akutno zarazno oboljenje), posebne kontraindikacije za MMR vakcinu su:

1.imunodeficijentna stanja usled malignih bolesti, terapije antimetabolicima, većim dozama kortikosteroida, alkilirajućim jedinjenjima ili radijacijom i druga stanja imunosupresije,

  1. trudnoća.

Neželjene reakcije su crvenilo, bol ili otok na mestu inekcije.

Pad u obuhvatu imunizacije MMR vakcinom dece određenog uzrasta može se objasniti Kovid 19 pandemijom, ali i neadekvatnom informisanošću roditelja kao i širenju nestručnih informacija na društvenim mrežama. Roditelji bi trebali da veruju pedijatru koji inače brine o zdravlju njihovog deteta i koji je najkompetentniji u pružanju informacija vezanih za vakcinaciju. Stručnjaci celog sveta, uključujući i stručnjake Svetske Zdravstvene Organizacije, slažu se da ne postoji veza između MMR-a i autizma.

 

Vakcine svakog minuta spasu pet ljudskih života!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *