O nama

Zavod za javno zdravlje Užice je samostalna zdravstvena ustanova koja obavlja specijalizovanu preventivno-zdravstvenu delatnost na području Zlatiborskog okruga.

Zavod za javno zdravlje Užice osnovala je opština Užice 1958. godine iz higijensko-epidemiološke stanice. Od 1992. godine osnivačka prava nad Zavodom za javno zdravlje Užice preuzela je Republika Srbija.

Zavod je postigao značajne uspehe u zaštiti zdravlja stanovništva Zlatiborskog okruga i unapređenja organizacije zdravstvene službe i zaštite. Planskim zdravstveno vaspitnim radom podignut je nivo zdravstvene kulture stanovništva, a time i poboljšan kvalitet života.

U oblasti epidemiologije zabeležen je uspeh u suzbijanju, sprečavanju i iskorenjivanju zaraznih bolesti. Pred ovim Centrom sada su zdravstveni problemi modernog društva, borba sa epidemiološkim karakteristikama hroničnih masovnih nezaraznih bolesti i intrahospitalnim infekcijama.

Mikrobiološka i serološka dijagnostika u Zavodu pored klasične mikrobiološke, osposobljena je za dijagnostiku hepatitisa, toksoplazmoze i SIDE.

U okviru higijene i zaštite životne sredine Zavod svakodnevno obavlja kontrolu vode za piće sa centralnih i lokalnih vodovoda, bazena za kupanje, zagadjenost vazduha kao i distribuciju čvrstih i tečnih otpadnih materija. Kontroliše zdravstvenu ispravnost namirnica i predmeta opšte upotrebe, kao i kvalitet ishrane u ustanovama za obrazovanje dece, restoranima društvene ishrane i dr.